söndag 18 november 2012

Vägen mot bruksprov 2013, del 1

Nu kör vi så det ryker med träningen! Jag började veckan med att samla information, läsa alla goda råd jag har fått (Tack!) och la självklart upp en Excel-fil som jag döpte till "Vägen mot bruksprov 2013". Där har jag samlat en massa info, skrivit upp målsättningar och träningsidéer och en träningsdagbok. Jag rangordnade också alla moment från vilket jag upplever som lättast till det som känns svårast. Ska bli kul att se när man hållit på ett tag om det förändras!

Vi började att träna inkallning för det har jag rankat som det lättaste. Det här har vi ju tränat lite på tidigare och det har gått riktigt bra faktiskt! Jag har läst att man ska dela upp inkallningsträningen i tre moment (stanna, inkallning och sitt/fot) och när allt sitter ordentligt ska man foga samman momenten. Jag upptäckte att det fanns olika varianter av det sista momentet men efter att ha rådfrågat expertisen bestämde jag mig för att köra varianten där hunden springer in till ens vänstra sida och sätter sig. Det här momentet har jag varit extremt petig med, Fanny ska sitta rakt och i höjd med mitt knä innan det blir någon belöning.

Igår träffade vi Mona och Frodo för lite spårträning. Det var jättelänge sen vi spårade och jag hade inga högre förhoppningar. Vi la varsitt 300-metersspår som vi lät ligga i 45 minuter. Medan vi väntade tränade vi lite inkallning. Det gick riktigt bra och särskilt med tanke på att favoritbrorsan/-syrran var närvarande som störning! Sen gick vi spåren. Frodo gick först och han spårade imponerande bra! Lite för hög hastighet bara och Mona tappade bort sig lite en gång. Men hon litade på att Frodo hade koll och det hade han ju naturligtvis! Jätteduktig var han! Sen var det Fannys tur och hon brakade också fram i spåret i överljudshastighet. Men hon var faktiskt riktigt duktig! Det var bara matte som sabbade allting - trasslade med linan och var helt övertygad om att spåret gick på ett helt annat ställe än dit Fanny var på väg. Jag kanske skulle ha tagit till mig det som hände när Frodo spårade för Fanny hade ju helt rätt så klart... Nu har jag i alla fall beställt 20 st spårsnitslar så att jag kan märka upp spåret ordentligt.

Idag har vi börjat träna hopp över hinder. Jag la en pinne mellan två stolar ca 45 cm högt och så skulle Fanny hoppa över lätt som en plätt trodde jag. Fanny verkade i det närmaste skräckslagen och fattade inte alls vad hon skulle göra! Hon försökte krypa under, klämma sig vid sidan av och när hon insåg att hon inte fick göra det så satte hon sig ner och gnällde. Jag sänkte hindret och då gick det bättre, hon typ klev över och det skulle hon ju nästan kunna göra även på 45 cm. Freja däremot, som har mycket kortare ben, hoppade glatt över! Rätt som det var när jag satt och trugade så klev HUSSE in genom dörren efter att ha varit borta ett par timmar. Det enda sättet för Fanny att komma till honom var att hoppa över hindret - hon flög över!!! Och där satt jag med mina köttbullar... Efter det gick det i alla fall mycket bättre att hoppa!

Jag har inte en enda bild att lägga in, har koncentrerat mig på träning och inte fotografering (även om jag borde träna på det också...) Jag lägger i stället in en bild från igår när vi hade kompis Jörgen på besök och lagade mat tillsammans. Tjejerna skulle självklart vara med och det blir ganska trångt med tre människor och två stora hundar i ett kök...


Fanny var så trött så hon slocknade a la beauceron

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad kul att läsa att Ni är gå gång igen! Konstigt det där med hoppet, tänk att det ska vara så svårt att hoppa på kommando när det går hur lätt som helst i skogen. W hade helt klart samma problem, jag sprang med eller kastade en boll över i början och problemet var inte löst på en kafferast. Snitsla är bra, tänk bara på att inte styra hunden med linan vilket är himla lätt när man vet var spåret går, avvakta och lär dej hur hon jobbar sej fram, det är så himla intressant. Lycka till med träningen nu.
Britt