söndag 18 mars 2012

En aktiv helg!

Igår åkte vi till Fäboda gård, utanför Mariefred för att prova på vallning! Det var lite pirrigt faktiskt, vi hade ju ingen aning om hur Fanny skulle hantera det här! I alla fall matte föreställde sig ett blodbad utan dess like - men så blev det ju inte så klart. Med på träffen var Enzo, Wilda, Folke, Frodo och Fanny med mattar och hussar. Själva träningen skulle ske inne i ett ridhus och när vi kom in så fanns det ett gäng lösa får där. Ankie och en av hennes hundar (hon har sex beauceroner!) Daille vallade in fåren i en liten hage. Daille var ju en mästare på det där!
 
Ankie och Daille vallar in fåren

Husse anmälde sig att börja först (det hade matte aldrig gjort!). Man såg direkt på Fanny att hon ville jaga fåren men se det fick hon INTE! Husse hade Fanny kopplad till att börja med och det tog inte särskilt lång tid för henne att förstå vad det gick ut på! Ankie hade en slags paddel med grus i som hon använde för att "fösa" Fanny åt det håll hon skulle gå. Dessutom skramlade hon med den när Fanny blev för ivrig eller närgången.

Första gången med fåren. Fanny var galet fokuserad på dem

Här är det Ingela och Enzos tur. De hade vallat tidigare och det märktes! Jätteduktiga var de!

Daille låg hela tiden och stirrade på hagen - hon undrade säkert vad de sysslade med därinne... 

Vackra Daille


Frodo - han var också intresserad av fåren - i alla fall av deras rumpor!!! Det såg rätt kul ut när han sprang efter dem och tryckte upp nosen i rumpan på dem. Han fattade också snart vad det handlade om.


Folke med husse

Och sist var det Wilda med matte

Det var rätt stor skillnad tyckte vi på hur hundarna reagerade på fåren. Enzo och Fanny var mest på och framför allt Fanny var som fixerad vid dem. Enzo var ju naturtligtvis mycket duktigare på vallningen men det fanns ändå en viss likhet där. Folke och Frodo var betydligt lugnare och verkade mer intresserade av att pinka på staket och äta fårbajs. Men de vallade jätteduktigt - lugnt och fint! Wilda var nog den som var coolast av alla, superduktig!

Folke - det var inte direkt någon syskonkärlek mellan bröderna. Jäklar vad det gruffades och morrades emellanåt. Då måste naturligtvis Fanny börja gapa också - ingen ger sig på min Frodo!!!

Enzo med de vackraste ögonen man sett

Fanny kollar när Frodo vallar - hon brydde sig inte ett smack när någon annan var inne, men när Frodo var där så hade hon stenkoll. Hon älskar verkligen sin bror

Andra gången fick vi släppa hundarna. Här är det Frodo som vallar

Släpp ut mig!!! Sista omgången ställde sig Frodo och krafsade på stängslet - han tyckte uppenbarligen att det fick vara nog

Fanny var också trött mot slutet, här SOVER hon trots att det är fullt med får och hundar i ridhuset!

 Sista rundan - här var Fanny helt okoncentrerad och körde sitt eget race. Hon vallade men tittade inte upp en enda gång på Ankie för att få instruktioner. Hm - husse skulle väl ändå vara framför fåren?

Det var en fantastiskt rolig upplevelse som definitivt gav mersmak - det här måste vi göra fler gånger!

Det här var inte helgens enda aktivitet - idag var det dags för Fannys första spårlektion! Vi träffades ute på ett stort fält där alla fick lägga varsitt spår. Det var raka och ganska långa spår (ca 100 meter). Den här första gången ville kursledaren se vad vi kunde och hur hundarna betedde sig. Alla stod och tittade på medan ett ekipage i taget gick sitt spår och kursledaren kommenterade och förklarade vad som hände. Alla hundarna var lugna och spårade duktigt så matte var lite nervös när det var vår tur. Lugn och stilla är ju knappast Fannys mellannamn... Men hör och häpna - Fanny spårade lugnt och metodiskt och var jätteduktig!!! Hon fladdrade visserligen omkring lite ibland och kom till och med in på fel spår en gång men hon hittade tillbaka igen. Vid spårslutet blev hon jätteglad när det låg en papprulle med en köttbulle i. Köttbullen slukade hon i förbifarten medan papprullen verkade vara den roligaste grejen - den massakerade hon på två sekunder... Efter att alla hade spårat klart fikade vi och fick feedback av kursledaren. Matte och Fanny fick bara beröm - jättekul!!! Nästa gång ska vi spåra i skogen, det ser vi fram emot!

Medan Fanny och matte var på kurs så tog husse och Freja en långpromenad i skogen. Det händer ju inte så ofta att Freja får ha husse för sig själv - Fanny är ju oftast med och då vill inte Freja kuta så mycket. Vet inte riktigt vad det beror på - om det är för att Fanny fortfarande är en skitunge som inte går att leka med eller om Fanny är lite för "hårdhänt". Hur som helst så brukar Freja mest gå omkring och nosa när vi är i skogen.


 Freja har fått en likadan reflexväst som Frodo har - väldigt praktisk och bra!

Så här brukar det se ut - nosa nosa nosa

Men idag var det fart!

Tjohoo!

Jag flyger!!!

Nu är både hundar och människor rätt trötta och medtagna efter en intensiv helg, men oj vad roligt vi har haft!!

 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte skoj att alla var så duktiga i fårhagen!! Inte konstigt att bröderna inte älskade varandra men massor av löptikar runt om sig!!!

OJOJ, vad kul att Fanny har lugnat sig i spåret!! Super skoj!!

Kennelmatten

Anonym sa...

Roligt att ni gillar Spår o att det gick bra! Imsa förstår precis vad Freja går igenom...o i Imsas fall kan jag säj stensäkert att det beror på att Essi "pucklar på" henne för mycket:/
Jag får låta Essi "gå bakom" mig emellanåt så Imsa får kuta runt! O du kan tro att Imsa gillar att retas med Essi när hon är tvungnen att gå med mig;))
Ha de´/ Cizzi

Mona med Frodo sa...

Jag skrev ett långt svar som märkligt nog raderades. Orkar inte skriva om allt, men TACK för att ni tog foton på Frodo nu när min egen kamera inte funkade. Jättekul att se bilderna! Det var verkligen en rolig dag och intressant att se hur olika hundarna var mot fåren.

Kul att Fanny var så seriös med spårningen och tog uppgiften på allvar. Det var ju verkligen lovande inför er fortsatta kurs! Härligt när man hittar riktigt bra instruktörer också, det betyder mycket.

Jag tror aldrig jag har sett Freja studsa omkring så där! Skönt för henne att slippa Fanny ibland, som kanske tar lite mer plats. Det händer att vi åker iväg med bara ett enda barn istället för alla tre och då får man samma effekt, kan jag säga.