måndag 21 oktober 2013

Barmarks-SM!

Så var det då äntligen dags för SM som vi har fokuserat på i drygt ett halvår på allvar och seriös träning.

Vi åkte upp till Filipstad på fredagen för att hinna med veterinärbesiktning och banvandring.

Veterinärbesiktningen blev en upplevelse. Det vimlade ju av hundar, människor och diverse kickbikes, cyklar och andra fordon. Dessutom var ju DENNIS där och det kan ju bara betyda en sak i Fannys huvud - nu ska vi köra drag! Vi stod i kön till veterinärbesiktningen och Fanny var helt galen, skällde och drog i kopplet. Före oss var en kvinna som skulle köra sexspann och hade hur många hundar som helst som skulle besiktigas. De har ju inte bara de sex hundar som ska köras utan säkert minst lika många reserver. Jag trodde aldrig de skulle bli klara! Till slut blev det vår tur och veterinären kollade noga igenom Fanny och sen bad hon Jari att trava lite med henne. Tjohoo nu kör vi! sa Fanny och drog iväg med husse. Men Jari vände och då sansade hon sig faktiskt, något trav blev de dock inte utan passgång så klart. Ja, ja sa vetten, det var någonslags gångart i alla fall, ni får godkänt! Puh!

När vi var klara åkte vi iväg och åt middag på den lokala pizzerian och efter det for vi till campingplatsen där vi skulle bo över helgen. Vi som var där var förresten Dennis, Madde och Wiper, Tilda, Johan och Majken, Annica och Zamson, Jari, jag, Jaris syster Anne och Fanny.

Vi bodde i en liten, liten stuga på ca 12 kvm. Det var trångt men helt ok.

Nackdelen var att man fick gå ganska långt till toaletterna och naturligtvis vaknade jag mitt i natten och var bara tvungen att ge mig ut! Jag försökte smyga förbi alla hundsläp som stod parkerade på vägen, alla som kör spann med många hundar har tydligen sina hundar utomhus i släpvagnar. Jag tog mig förbi två men i det tredje blev det ett jäkla liv så hela campingen vaknade nog.

Tävlingsdag 1.

Det var kallt ute när vi vaknade och en tät dimma så man knappt såg handen framför sig. Men vackert var det med all rimfrost.

Vi åt frukost och sen åkte vi upp till tävlingsplatsen och tittade på invigningen.

Kommunalrådet i Filipstad talar

Fanny och Dennis skulle starta först av beauceronerna men vi hade gott om tid så vi åkte tillbaka till stugan och slöade lite innan det var dags att värma upp Fanny. Jag måste erkänna att jag var ganska nervös nu, allt verkade så stort, välorganiserat och proffsigt - skulle vår lilla tjej verkligen hålla måttet och stå sig i konkurrensen?

Dags för första start! Jag stod en bit uppe i skogen för att fota men jag vågade knappt titta på starten. Det var en leråker och jag tänkte att Jari kommer säkert halka i leran och tappa Fanny men det gick bra!

Dennis och Fanny gav järnet hela sträckan! När alla i klassen kört så hade de en förkrossande ledning med 3 minuter!

Efter loppet hade Fanny knappt 40 minuter på sig att återhämta sig innan det var dags för nästa start - canicross i klass A med Tilda.

 Tilda och Fanny startar

Fanny var lite trött och hade dragit lite dåligt emellanåt men de placerade sig ändå på tredje plats med bara 7 sekunder till ledaren!

Sen sprang Johan med Majken och de ledde också sin klass med 20 sekunder. Strålande prestation med tanke på att Majken inte riktigt vill dra, men springa kan hon!

Nästa beauceron på startlinjen var Wiper med matte Madde i andra änden av snöret. Madde har ju ett SM-guld från förra året att försvara. De fick tyvärr en dålig start, Madde var förkyld och dessutom var Wiper lite okoncentrerad. De placerade sig på en femteplats med 45 sekunder till pallplats.


Nämen där står ju hon - och henne känner jag!
 

Sist ut var Annica med Zamson som startade i veteranklass. De gjorde också ett fantastiskt lopp och ledde sin klass med hela 42 sekunder!

Beauceronerna fick mycket uppmärksamhet. Jag tyckte jag hörde speakern nämna beauceron hela tiden (visserligen uttalat boscheron och ofta nåt om rottweiler i samma mening - men ändå!). Till och med Fanny fick en liten presentation; att hon var tre år och att det här är hennes första tävlingssäsong! På kvällen skrev Madde en hel uppsats (som Dennis uttryckte det) och lämnade in till speakerbåset, så på söndagen fick alla veta allt om rasen! Och våra fina hundar gjorde ju verkligen bra reklam med sina prestationer. Några kom även fram till Jari och förhörde sig och jag fick höra att vi hade snygga team-jackor! Dennis hade pratat med tidningen Brukshunden som var där. Han sa att här har ni Sveriges snabbaste brukshund och henne måste ni skriva om! Vi får väl se om Fanny hamnar i tidningen!

Mitt jobb hade sponsrat oss med jackor där vi tryckt Svenska Beauceronklubbens logga och texten "Tour de Beauceron" på ryggen. Vi stack ut rätt bra i mängden faktiskt!

Vi avslutade dagen med tacomiddag och sen somnade vi ovaggade i vår lilla stuga.Finaldagen.

Det var inte lika nervöst idag. Eftersom Dennis och Fanny ledde så stort så skulle ju mycket till om de skulle förlora guldet. Taktiken var att inte låta Fanny jobba så mycket, utan Dennis skulle köra skiten ur sig, så att hon skulle ha krafter kvar till canicrossen.

Vi åkte upp till tävlingsplatsen vid 11-tiden efter att först försökt sanera stugan efter oss. Fanny fäller så det var extra heltäckningsmatta...

Kennelmatte Eva skulle komma och heja på oss. Även Fannys halvsyster Hera med matte och lillmatte kom och tittade. Eva fick inte visa sig för Fanny innan loppen. Hon skulle gå igång alldeles för mycket då - Fanny ÄLSKAR nämligen sin kennelmatte! Däremot kom vi på att Eva skulle stå i målet när Fanny och Tilda sprang och locka på Fanny med sitt speciella "piiip, piiip, piiip"-ljud som hon kallar in valparna med. Det ljudet känner Fanny igen!

Så blev det dags för Fanny och Dennis att starta och som de körde!

Dennis sparkade på och vi såg att han hoppade av kickbiken i uppförsbackarna och sprang - allt för att spara Fanny och ändå få en bra tid!

De kom i mål långt före tvåan och guldmedaljen var säkrad! Vilken prestation av dem!

Precis som igår hade Fanny kort om tid att återhämta sig, ca 35 minuter bara. Nu var det riktigt nervöst!

Tilda och Fanny fick en bra start och idag drog hon ordentligt hela vägen!

Vi stod beredda i målet och när de var på ingång så lockade Eva med sitt piiip, piiip, piiip, Dennis viftade med favoritbollen och vi andra skrek och hejade så gott vi kunde (utan att ropa Fannys namn - det är nämligen inte tillåtet). De fick en kanontid men vi visste ju inte om det skulle räcka hela vägen så det blev en nervös väntan innan resultatet kom. Men visst räckte det, de hade sprungit 31 sekunder snabbare än igår och vann med 7 sekunder! Ännu ett guld alltså och vi blev helt galet glada allihop - både Eva och jag stod där och grät i målfållan!

Resten av gänget då?

Johan och Majken fick en dålig start, Majken ville inte springa alls i början och de tappade mycket tid. Medalj blev det i alla fall en fin tredjeplats men Johan var så klart besviken.

Madde och Wiper hade ju mycket tid att ta igen men det ville sig inte riktigt och de behöll femte platsen även idag.

Men Madde såg glad ut ändå!

Annica och Zamson tog dagens tredje guldmedalj! De slog tvåan med hela 48 sekunder - en riktigt stark prestation!

Trötta efter målgång!
 

Sen var det dags för någonting riktigt kul - stafetten! För första gången (mig veterligen i alla fall) så ställde ett beauceronlag upp. Första sträckan var canicross och den körde Tilda och Fanny.

De fick en kanonstart och ledde fortfarande efter ca halva sträckan!
 
De tar ledningen direkt!
 

Sen blev de omsprungna av 3 killar och växlade över som fyra. Fanny var helt slut och travade in till växlingen.

Nästa sträcka var kickbike och den körde Dennis och Wiper.

De växlade över som åtta till Annica och Zamson som skulle köra mountinbike.

Annica var en riktig hjälte, hon testade att cykla med Zamson för första gången den här helgen!

Men det var ju såklart svårt att hänga på superproffsen så det blev till slut en 18:e plats av 20.

Efter stafetten följde en lång väntan på prisutdelningen, kallt som sjutton var det och dessutom började det bli mörkt. Det var många klasser och det tog lång tid innan det var dags för våra medaljörer.

Guldmedalj för Dennis och Fanny

Guldmedalj för Tilda och Fanny

Bronsmedalj för Johan och Majken

Guldmedalj för Annica och Zamson

Det hann bli ganska sent innan vi kom iväg och vi var trötta, frusna och hungriga. Vi hade helt glömt bort det där med att man ska äta också! Det fick bli ett snabbstopp på McDonalds. Till slut kom vi hem i alla fall och då möts vi av det här!

Gulliga familjen Ekelöf hade varit förbi och satt upp en fin banderoll!

Tack Dennis och Tilda för att ni ville ställa upp med Fanny! Och tack alla andra - ni som var på plats och alla som hållit tummar och grattat efteråt. Det har varit en underbar helg och vi är så stolta över vår duktiga lilla tjej!

Teamet!

Nästa helg far vi till Nybro och Scandinavian Open Championship vilket blir sista dragtävlingen för i år.5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jösses vilken helg och vilken duktig tjej ni har!!!!
Underbara bilder!

Ni var jätte duktiga i stafetten alla tre! Bra jobbat!

Kennelmatte som även grät en skvätt när hon läste detta...!!

Lena o Eda sa...

Åh, vad roligt att läsa om helgens bravader!!! Supermycket grattis till SM-GULD!!!!
Grymt bra jobbat!!!

Anonym sa...

O här sitter jag o lever med i din berättelse:) Fäller en liten glädjetår..precis som ni!! Så fantastiskt roligt att allt jobb gav en så häftig utdelning..Grattis igen!!!!!

Kram..
/Cizzi

Anonym sa...

Åh vilken härlig helg vi hade! Så bra skrivet också och mycket fina bilder! Visst har vi snygga jackor och snygga hundar ;)
Tack för handling och foto,
annica o zamson

Mona med Frodo sa...

Vad roligt att läsa! Alla vi som inte kunde vara med fick ändå känna lite hur det nog var.

Jag hade extra roligt åt veterinärbesiktningens "Det där var väl någon sorts gångart..." för jag kan så tydligt se det framför mig :-)

Smart att använda sig av Evas pip-pip-ljud! Frodo går ju också igång på det. Som om hans hjärna är inprogrammerad att komma rusande när han hör det ljudet fastän han är vuxen (hrmmm) nu.

Jättegrattis igen! Och skönt att den vektoriserade eps-loggan funkade och hann tryckas på jackorna! Lycka till med nästa (och sista på ett bra tag) tävlingen.