lördag 4 februari 2012

Operation

Igår for matte och Freja iväg till Strömsholm. Husse var tvungen att göra en akututryckning till jobbet så matte fick åka själv. Vi skulle vara där klockan tio och åkte i god tid eftersom det var ganska halt. När vi kom fram och skulle ta en liten kissrunda så var Freja redan skräckslagen och skakade i hela kroppen. Hon vet precis vad som väntar!

Först skulle vi göra hjärtultraljud eftersom även den här veterinären hörde blåsljud. Det visade sig att Freja har ett pyttelitet hjärtfel som är medfött. "Lindrig aortastenos, lindrig mitralisinsufficiens" står det i journalen, vad nu det betyder.. Hur som helst så var det inget som påverkade risken att söva henne. De tog prov på knölen och ett blodprov också för säkerhets skull. Sen fick vi vänta en timme på provsvar.

Här väntar vi på provsvar. De satte in narkoskanylen samtidigt som de tog blodprovet, därför har hon bandage

Grabben i bilen brevid

Blodprovet visade inte några konstigheter så det var dags för operationen. Matte lämnade in Freja (som såg väldigt olycklig ut över att bli övergiven på detta fruktansvärda ställe). Eftersom det skulle ta mellan fyra till sex timmar innan hon skulle hämtas så bestämde sig matte för att åka hem. Matte har haft en heldag i Strömsholm tidigare och det räcker faktiskt! Det finns inte särskilt mycket att göra om man säger så...

Det var jobbigt att vänta på att de skulle ringa, det är ju inte helt riskfritt att söva en hund, så tankarna snurrade en hel del under tiden. Vid halv fyra ringde äntligen veterinären och sa att allt hade gått jättebra och att det bara var en fettknöl!!! Nu skulle Freja få vakna ordentligt och vi skulle få hämta henne vid sex-tiden. Dags för dagens andra tur och retur Väsby-Strömsholm alltså.

När vi kom fram och Freja fick syn på oss så blev hon JÄTTEGLAD! Hon var fortfarande lite vinglig men skulle ändå upp och pussa på matte och husse! Vi betalade - 12 500 kronor!!! (det är tur man har försäkring...) och åkte hem. Freja sov hela vägen.

En väldigt medtagen Frejis - äntligen hemma!

När Fanny kom hem (hon hade varit hos husses föräldrar medan vi hämtade Freja) så uppförde hon sig jättekonstigt. Hon verkade närmast chockad över att se Freja i det här tillståndet. Först vågade hon inte ens gå fram och nosa på henne. Sen gick hon försiktigt, försiktigt fram och kollade. Resten av kvällen fick Freja vara ifred. Fanny förstod verkligen att Freja var dålig!

Fanny kollar försiktigt på storasyster som mår tjyvens

Nu på morgonen mår Freja betydligt bättre, men hon är ju fortfarande medtagen och ligger mest och vilar. Nu är det korta kisspromenader som gäller ett tag framöver, men det är ju inte lika besvärligt med Freja som det var när Fanny bröt tån! Det känns så otroligt bra nu att det här är över och att det inte var något farligt!

7 kommentarer:

Mona med Frodo sa...

Å, vad gulligt att Fanny tog det lugnt med syrran och förstod allvaret! Skönt att Freja kommer att bli helt bra också och att det inte var något värre.

Anonym sa...

Vad skönt att allt gick bra!! Aortastenos innebär att aortan ( stora kroppspulsådern ) är lite förträngd alltså lite mindre i diameter än vanligt. Mitralis insuff betyder att klaffen som sitter mellan VÄNSTER kammare och förmak läcker lite och blodet åker lite åt fel håll. Klaffen håller helt enkelt inte helt tätt.
Lena med Eda kan nog förklara detta bättre än jag. Men har de tittat med ultraljud och sagt att det är ok så är det OK. För man kan lätt se med U-ljud om hjärtat har blivit påverkat.
Hehe, Fanny KAN alltså vara "snäll" :)

Eva

harjuhundarna sa...

Tack för förklaringen Eva! Nu fattar jag :)

Anonym sa...

Åh, UNDERBART!!!! Riktigt goda nyheter! Lilla Freja, hoppas hon känner sig bättre nu och kan vara sitt glada och spralliga jag snart igen. Väldigt sött av Fanny att ta sådan hänsyn till storasysters tillstånd!
Zigzag hälsar med många svansviftningar

Anonym sa...

Vilken lättnad! Ja Strömsholm är inte direkt ett ställe man stannar i många timmar, men om det blir någon kortare vända dit, ta och besök Åsby handelsträdgård,dom har mycket fina inredningsdetaljer och blommor.

Britt

Felix sin matmor sa...

Så bra at det hele gikk så fint!Felix sier han vet akkurat hvordan hun har det, og vi begge hilser Freja god bedring :-) Forøvrig så er ikke Felix overrasket over Fannys reaksjon. "vi har da antenner! Og vi er ville men ikke avstumpede" Sier han.. :-)
Godbedringsklem til Freja.

Anonym sa...

Skönt att allt gick bra
med fina Freja